Inleiding
Wat wij willen
Geen gerommel in de marge
Beeld je een stad in waar armoede geen kans heeft. Een stad waar je je geen zorgen hoeft te maken over de rusthuisfactuur van je dementerende moeder. Beeld je een stad in waar je kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Een stad waar stipt en regelmatig openbaar vervoer een echt alternatief wordt voor de auto. Beeld je een stad in die niet verstikt maar die ademt, met een garantie op groen, ook voor de volgende generaties. Beeld je een stad in waarin elke Maasmechelaar meetelt. Ongeacht de dikte van zijn portefeuille en ongeacht zijn huidskleur of achtergrond. Beeld je een stad in waar de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
Als we de uitdagingen van vandaag en morgen echt willen aanpakken, dan hebben we meer nodig dan een goedbedoelde maatregel hier of daar. Dan moeten we geen komma’s veranderen, maar moeten we de stad veranderen. Geen gerommel in de marge, maar een stedelijke revolutie. Wij zijn niet bezig met de postjes en de macht verdelen. Wij zijn niet bezig over wie met wie, en wie niet met wie. Wij zijn bezig met onze visie. Om dit programma te maken, hebben wij de Grote Bevraging georganiseerd bij 500 inwoners. Wij toetsen ons programma, we betrekken de mensen: dat is ons DNA. Er is geen enkele partij die dat doet zoals wij.
Een gemeente op mensenmaat
Luxeprojecten nemen onze gemeente over. In plaats van in te zetten op betaalbare woningen en sociale woningen komen er steeds meer luxeprojecten in Maasmechelen. Maar die projecten zijn voor de meeste Maasmechelaren onbetaalbaar. Waar moeten de Maasmechelaren dan wonen? Het gemeentebestuur wil met die luxeprojecten andere, rijkere bewoners aantrekken.
Dat is tekenend voor het gemeentebestuur. Zij willen een gemeente, met mooie, luxe, woonprojecten, mooie winkelcentra enzoverder. Dat is niet onze visie. Wij willen een gemeente op mensenmaat, een gemeente op maat van de Maasmechelaren. De politiek moet zorgen dat er tegemoetgekomen wordt aan de behoeftes van de inwoners van Maasmechelen, niet van projectontwikkelaars.
Ook de diensten voor de Maasmechelaren gaan achteruit. Op een afspraak in het gemeentehuis moet je te lang wachten, de buurthuizen in de Maasmechelse wijken zijn afgeschaft, het buitenzwembad is al jaren gesloten en het beloofde alternatief is er nooit gekomen. Wij willen vertrekken van wat de Maasmechelaren nodig hebben en hoe we Maasmechelen een aangename gemeente kunnen maken voor al haar inwoners. Daarvoor hebben we een gemeente om mensenmaat nodig.
De Grote Bevraging: unieke dialoog met meer dan vijfhonderd Maasmechelaren
In september 2023 startte de PVDA met De grote bevraging. Vijf maanden lang trokken tientallen vrijwilligers van de linkse partij door het herfst- en winterweer de straat op om een veertigtal programmapunten voor te leggen aan meer dan duizend mensen. De resultaten van deze Grote Bevraging geven een unieke blik op hoe de Maasmechelaren naar hun stad kijken.
500 Maasmechelaren namen de tijd om hun gedacht te geven over wat anders kan en wat beter moet in onze stad. Zes jaar geleden nam de PVDA ook al een Grote Bevraging af in Maasmechelen. Met de PVDA doen wij iets wat andere partijen al lang niet meer doen: luisteren naar de mensen.
Met De Grote Bevraging legde de PVDA de Maasmechelaren een uitgebreide vragenlijst voor. De deelnemers werd gevraagd om de belangrijkste stedelijke thema’s aan te geven om de beste concrete voorstellen aan te duiden. Heel wat respondenten deden ook zelf nieuwe voorstellen.
Armoede is de grote topprioriteit
We vroegen de mensen om een top drie van belangrijkste thema’s te kiezen uit zes opties. Daarbij duidde één op drie van alle respondenten (37%) de strijd tegen armoede als eerste prioriteit aan. Sterker nog: maar liefst 3 op de 4 Maasmechelaren zetten de strijd tegen armoede ergens in hun top drie van prioriteiten.
De armoede in Maasmechelen is groot en is de laatste jaren enkel toegenomen. Nu weten we dat het voor de Maasmechelaren ook een prioriteit is dat deze armoede wordt aangepakt, dat er structurele maatregelen komen.
Maasmechelaar wil betaalbaar wonen
Meer dan de helft van de respondenten zette ook betaalbaar wonen in hun top drie van belangrijkste thema’s. Bovendien was “betaalbaar wonen in plaats van luxeprojecten” de populairste eis van de Maasmechelaren in de grote bevraging. Bijna twee op drie respondenten vond dat een belangrijke eis. Niet verwonderlijk. Het gemeentebestuur zet in op grote nieuwbouwprojecten, maar aan betaalbare woningen blijft een groot tekort, zowel voor huurwoningen als voor koopwoningen. Probeer als jongere of als alleenstaande maar eens een betaalbare woning te vinden. Uit onze bevraging blijkt duidelijk dat dat probleem nog harder leeft in Maasmechelen dan in de rest van het land.