Jongeren
Maasmechelen is een gemeente met een grote diversiteit en grote uitdagingen zoals kansarmoede, grote schooluitval, maar ook met vele kansen en mogelijkheden. Kinderen en jongeren verdienen hun plaats in onze gemeente. Ze zijn allemaal burgers in volle ontwikkeling, met dromen en barstensvol ideeën. Ideeën over hun toekomst, maar ook over de gemeente waarin ze leven. En over de buurt waarin ze wonen.
Wat wij willen:
2. Fitnessen is een populaire bezigheid en heel gezond als er een goede begeleiding is. Maar fitnesszalen zijn bijna volledig in handen van privé-uitbaters. Die hanteren vaak erg hoge prijzen. Wij willen de uitbouw van publieke fitnessruimtes en de plaatsing van fitnesstoestellen in de openbare ruimte. Zo kunnen jongeren ook goedkoop aan hun conditie werken.
3. De jeugddiensten houden zelf hun drempel laag . Maak de activiteiten gratis, schaf de inschrijving af en trek naar de pleinen waar jongeren zich ophouden. Wij willen een “vindplaatsgericht” gratis aanbod. Zo bereikt men veel meer (kansarme) jongeren.
4. Voor jongeren de drempel verlagen naar sport en cultuur. De kostprijs verlagen is hier onze eerste maatregel. Als gevolg van de besparingen moesten sport- en dansverenigingen hun lidgelden de laatste jaren verhogen. Om dat te vermijden verhogen we hun werkingsmiddelen.
5. In elke wijk is er een buurthuis met een buurtwerker nodig. Investering in ontmoetingsplaatsen, buurtwerkers en ondersteuning van solide vrijwilligers is nodig om activiteiten op te starten en te optimaliseren, te bemiddelen bij eventuele conflicten tussen gebruikers en om mensen met specifieke vragen voor hulp in contact te brengen met gespecialiseerde hulpverlening.
Buurthuizen hebben vooral een sociale functie, maar kunnen zeker ook een signaalfunctie geven. Mensen leren elkaar kennen, drinken koffie, maken een praatje, maar in het buurthuis is er ook een mogelijkheid tot leren, vorming enz.
6. De PVDA vindt dat er meer speeltuinen moeten komen. Het is spijtig dat er zo weinig zijn, zeker als we bekijken wat de voordelen zijn. De kinderen moeten weer veilig buiten kunnen spelen, samen met vriendjes, goed voor hun ontwikkeling. Het is een ontmoetings-en ontwikkelingsplek. En voor ouders een ontmoetingsplek. Daarom eisen we meer speeltuinen, kinderen hebben ruimte nodig
7. Met de opleiding van vrijwilligers met een migratieachtergrond geven we extra aandacht om de diversiteit in het jeugdwerk te verhogen.
8. De buitenschoolse kinderopvang voorzien van geschikte infrastructuur met voldoende binnen en buitenruimte en voldoende gekwalificeerd personeel.
De organisatie van de crèches en kinderopvang van kinderen onder de 3 jaar zou door de gemeente terug in handen moeten genomen worden
9. Meer lokalen voor jongeren, van huiswerkklasjes tot lokalen voor jeugdbewegingen. Een lokaal dat je je eigen kan maken, is een ankerpunt voor een jongerenwerking.
10. Elke jongere heeft recht op een sporthal en buitenzwembad, zowel voor sportclubs als voor vrij gebruik. In 2008 besloot de gemeente om het zwembad definitief te sluiten, ook al was hier totaal geen draagvlak voor bij de bevolking. Toen het zwembad sloot beloofde de gemeente om de mogelijkheid van een ligweide te bekijken met schuifdeuren naar het water. Maar hier is niks van in huis gekomen.
Met de steeds warmere zomers is het eerste wat mensen doen, vooral de jeugd, is verkoeling en ontspanning zoeken. Nu trekt men naar onbewaakte plassen en putten, met gevaarlijke situaties als gevolg.
11. Bij de heraanleg van straten en pleinen willen we dat jongeren betrokken worden, ook buiten de klassieke inspraakkanalen. We treden ze daarvoor tegemoet. We maken contact via het jeugdwerk en het onderwijs.
12. Om goed te functioneren heeft de jeugdraad een permanente professionele ondersteuning nodig, die verankerd zit in de jeugdverenigingen van het district.
13. De jeugdraad krijgt initiatiefrecht in de gemeenteraad. Dan kunnen jongeren punten op de agenda zetten.
Achtergrond
Kinderen en jongeren verdienen hun plaats in Maasmechelen. Ze zijn experts bij uitstek over de plek waar ze wonen, leren en zich amuseren. Daarom kunnen we, door hen aan het woord te laten, een schat aan voorstellen en engagement aanboren. Als het gaat over inspraak, ontspanning en welzijn van jongeren, neemt het jeugdwerk natuurlijk een cruciale plaats in. ‘Plaats’ moeten we hier ook letterlijk nemen: kinderen en jongeren hebben meer groene, openbare ruimte nodig. Plaats om bij elkaar te komen en zich uit te leven. Daarnaast willen we voor kinderen en jongeren de drempels verlagen voor deelname aan sport, spel en cultuur.