Onderwijs

Binnen Limburg is Maasmechelen de gemeente met de grootste armoedecontext, hetgeen zich ook vertaalt in minder onderwijskansen voor kinderen en jongeren. Dat zien we vrij duidelijk terug in de cijfers: vergeleken met de Limburgse en Vlaamse gemiddelden, hebben we in Maasmechelen een veel groter aantal BSO- en TSO-leerlingen. Het gaat dan over 20% meer TSO-leerlingen, 35% meer BSO-leerlingen en 65% mínder ASO-leerlingen dan het Vlaamse gemiddelde. Theoretische scholing is zeker niet meer waard dan meer praktische scholing, maar de indeling in onderwijsvormen hangt wel zeer sterk samen met de kansen die je in de rest van je leven krijgt. Kinderen met een niet begunstigde sociale achtergrond worden minder gestimuleerd om een ASO-richting te volgen en kinderen uit een bemiddeld milieu zien een ASO-richting als hun standaard omdat deze meer kansen op een succesvolle toekomst bieden Als jongeren dan op basis van hun sociale achtergrond of buitenlandse herkomst ingedeeld worden in studierichtingen die de loop van de rest van hun leven bepalen, is dat een onrechtvaardigheid die we hard moeten aanpakken.

Wat wij willen:

1. Gratis schoolmaaltijden voor elk kind.

Waar de Vlaamse regering op zich laat wachten, kan de gemeente bijspringen. Kinderen kunnen niet studeren met een lege maag, en de vele verhalen van kinderen die uit armoede geen eten mee hebben naar school raken ons allemaal. Daarom moet de gemeente werk maken van gratis gezonde maaltijden op school, wat ook gepaard gaat met openbare tewerkstelling van mensen uit de lokale gemeenschap. Win-win, noemen we dat.

2. Gratis naschoolse studiebegeleiding.

Het gemeentebestuur moet een actieve rol opnemen in het organiseren van naschoolse studiebegeleiding, best in samenwerking met lokale gemeenschappen die hier reeds ervaring mee hebben. Door dit vrij beschikbaar te maken, voorkomen we dat begeleiding enkel iets wordt voor gezinnen met een groter budget. 

3. Meldpunt discriminatie in het onderwijs.

De gemeente moet een meldpunt openen waar mensen met hun klachten rond discriminatie terechtkunnen, ook wat betreft onderwijs. Maasmechelaren krijgen hier dan kosteloos advies of begeleiding in het zetten van mogelijke juridische stappen. Dit dient niet om een heksenjacht te organiseren tegen leerkrachten of scholen, maar om het recht op een gelijke behandeling te garanderen voor onze diverse burgers.

4. Verbod op inschakeling incassobureaus door scholen

Als scholen problemen ondervinden met onbetaalde schoolfacturen, mag er geen incassobureau op de ouders afgestuurd worden. De gemeente moet onderzoeken welke problemen er spelen en vanuit Armoedebestrijding een actieplan opstellen. We moeten mensen uit de armoede tillen, in plaats van ze verder in de problemen te duwen.

5. Veilige studeerplek in elke wijk.

Er moet in elke wijk een veilige naschoolse studieplek zijn, met gratis internet en stilte. Niet elk kind heeft een thuissituatie waar ze zich goed kunnen concentreren, dus moet de gemeente dit ook kunnen faciliteren. Hier moet ook altijd iemand aanwezig zijn om toezicht te houden en de leerlingen te helpen met hun huiswerk waar nodig.

6. Voldoende studiemateriaal

Garanderen dat alle leerlingen op tijd studieboeken, studiemateriaal en gratis laptop ter beschikking hebben. Ongeacht onbetaalde schoolfacturen. 

7. Meer menstruatie hulpmiddelen.

Leerlingen moeten zoals in Hasselt in alle middelbare scholen toegang hebben tot gratis tampons en maandverband. Deze moeten laagdrempelig ter beschikking gesteld worden, bijvoorbeeld in verdeelkasten in de toiletten.

Achtergrond