Wonen

Het “Recht op een behoorlijke huisvesting” staat in de Belgische grondwet. En het is een onderdeel van de mensenrechten. De PVDA wil dat het gemeentebestuur dit recht op een woning voor elke inwoner van Maasmechelen garandeert, op dezelfde manier als het recht op onderwijs of het recht op gezondheidszorg.

Deze visie van de PVDA botst lijnrecht met de liberale visie, met de N-VA op kop. het recht op wonen voor de gewone mensen botst met de vrije marktlogica waar privé-winsten primeren boven het welzijn van de mensen. 

Maar een gemeente besturen is niet te vergelijken met directeur spelen van een privé-bedrijf. Van een gemeentebestuur verwachten wij dat ze besturen in naam van de bevolking, en dus de belangen van de bevolking altijd op de eerste plaats stellen.

Maasmechelen op de kaart zetten, wie kan daar tegen zijn. Maar moet dat met prestigeprojecten waar de inwoners van Maasmechelen zelf niets aan hebben? Wij zouden ook fier kunnen zijn op een Maasmechelen dat goed voor zijn inwoners zorgt.

Wat wij willen:

1. Meer sociale woningen in Maasmechelen. De huidige politiek van het gemeentebestuur om “het aantal sociale woningen niet te laten stijgen” moet dringend stoppen. 

2. Om dat te realiseren willen we in elk nieuwbouwproject één derde betaalbare woningen en één derde sociale woningen.

3. Om de prijzen van de woningen onder controle te houden, willen wij dat er een inventaris wordt aangelegd waarbij op basis van objectieve criteria een maximum verhuurprijs op de private huurmarkt wordt bepaald.

4. Het opleggen van EPC-waarden gaat in de goede richting waar het gaat over verhuren of verkopen. Maar wij willen een stap verder gaan. Wij willen dat er ook een algemene kwaliteitscontrole komt die een attest aflevert of een woning mag verhuurd worden of niet, net zoals bij de autokeuring. Zo krijgen huisjesmelkers geen kans meer.

5. Om de leefbaarheid van de wijken te verhogen, willen wij dat er een plan wordt gemaakt om in alle buurten te voorzien in voldoende groen, in speeltuinen, in buurtwinkels en in buurthuizen.

6. Wij willen ook dat de leegstand strenger wordt aangepakt. Voer de renovaties in woningen die al 3 jaar leeg staan zélf uit en verhaal de kosten op de eigenaars, eventueel via verhuur van de woning totdat de kosten zijn terugbetaald, zoals de Vlaamse Wooncode van 2007 toelaat. Voer een leegstandsheffing in voor alle leegstaande, onbewoonbare, ongeschikte of verwaarloosde panden, naar het niveau van Leuven en Mechelen en investeer de opbrengst van die heffing in de bouw en renovatie van betaalbare woningen voor jong en oud.

Achtergrond